Eskoon vastavalmistuneen uudisrakennuksen asunto-osan ensimmäisessä kerroksessa toimii asumisen tukiyksikkö. Yksikkö tarjoaa erityistä tukea tarvitseville henkilöille tehostettua palveluasumista sekä psykososiaalisia palveluja turvallisessa ympäristössä.

– Laitosasuminen loppuessa Tuulentuvan yksikössä pitkään asuneet asukkaat muuttivat toukokuussa omiin koteihinsa uuteen tukiyksikköön. Muuttajia on kymmenen, ja he kaikki tarvitsevat elämässään ja arjessaan vahvaa tukea ja ohjausta.

Palveluesimies Sarita Heimosen mukaan asukkaat muuttivat heidän tarpeitaan varten suunniteltuihin asuntoihin, joissa yksilöllinen eläminen ja asuminen toteutuvat entistäkin paremmin.

– Olemme etuoikeutettuja, kun pääsemme muuttamaan näihin tiloihin, tukiyksikön palveluesimies Sarita Heimonen kiittää.

– Asukkaille on tärkeää, että asunnot ovat omannäköisiä, niin että jokaisella on omaa silmää miellyttävä sisustus. Toinen on minimalisti, kun toinen taas rakastaa verhoja, mattoja ja koriste-esineitä. Omassa kodissa on hyvä vastaanottaa vieraita. Asukkaiden läheiset ovat myös tyytyväisiä ja iloisia uusista tiloista, Heimonen kertoo.

Tärkeää on sekin, että uusi koti on rakentunut Eskoon alueelle tuttuun ympäristöön. Tutut maastot, kaverit ja työntekijät tuovat turvallisuutta, kun kyseessä on suuri muutos.

– Palvelut ja aktiviteetit ovat nyt helposti asukkaiden saatavilla: kahvila, ruokasali, terapiatilat, aistikeskus ja harjoituskeittiö. Aistipuutarha ja lähiliikunta-alue ovat käytettävissä heti kun ulko-ovesta astuu ulos, Heimonen luettelee.

Tilapäiseen asumiseen tarkoitetun Eskoon hoivayksikön asiakkaat ovat vaativaa perushoitoa ja erityistä tukea tarvitsevia lapsia ja aikuisia.

Kaikki hoivayksikön asunnot on varusteltu kattonostimilla, hapella ja imulla. Kylpyhuoneissa on suihkuvaunut. Sähkökäyttöiset vuoteet säätömahdollisuuksineen mahdollistavat hyvän perushoidon ja asentohoidon.

TEKSTI Tiina Paganus ja Iina Åman
KUVAT Timo Aalto