Teksti IINA ÅMAN   Kuvat TIMO AALTO

Pietarsaaren Kotilinnassa asuu 14 aikuista asukasta, joista viisi on autismikirjon henkilöitä. Kodin välittömässä läheisyydessä sijaitsee Päivätoimintakeskus Veturi.

Sosiaaliohjaaja Kaisa Myllymäki ja vs. palveluyksikön esimies Tiina Hautala työskentelevät sekä Kotilinnassa että päivätoiminnan puolella.

Vs. palveluyksikön esimies Tiina Hautala ja sosiaaliohjaaja Kaisa Myllykoski kollegoineen työskentelevät molemmissa yksiköissä.

Kotilinnassa on lisäksi intervalliasumiseen tarkoitettu viihtyisä huoneisto, joka tarjoaa omaisille mahdollisuuden omaishoidon tuen päiviin.

– Huoneiston kaikki viikonloput varattiin jo varhain syksyllä koko loppuvuodeksi, Kaisa Myllykoski sanoo.

Autismikirjon henkilöitä ajatellen Kotilinnaan ja Veturiin on valittu levolliset sisustusvärit ja vaaleita puupintoja. Veturissa on kaksi äänieristettyä huonetta ja mahdollisuus vetäytyä valkoisen huoneen rauhaan. Asiakkailla on myös mahdollisuus toimia aktiivisesti, tehdä töitä ja toteuttaa itseään.

–Tuemme heidän omatoimisuuttaan, joka on osa elämänlaatua. Meillä on jopa käytäntöjä ja tehtäviä, joissa asiakkaamme pystyvät opastamaan uusia työntekijöitä, Tiina Hautala kertoo.

Veturissa on upea aulatila, joka on innostanut ideoimaan monenlaisia tapahtumia. Lähiaikoina tiedossa on joulumyyjäiset ja joulukahvila. Joulukuun 28. päivä pidetään uudenvuodentanssit.

Kuvakooste Pietarsaaren päivästä

Aamun aikana harjoitettiin kädentaitoja, kirjoitettiin päiväkirjaa ja tehtiin upeita käsitöitä. Valokuvaaja Timo Aalto kiersi kuvaamassa mukavia tunnelmia.