Paula Risikko juhlapuheessaan: asenteena haiku ja hinku

0
105

Kansanedustaja Paula Risikko piti Eskoon päätösjuhlassa 25.11. juhlapuheen. Hänen puheensa teemana oli haiku ja hinku. Risikko toi esiin puheessaan, miten tärkeä valtakunnallisen kehitysvammaisten ihmisten teemaviikon 1.–7.12.2022 tämänvuotinen tunnuslause on: “Sun asenne – mun elämä”.

“Hyvä Eskoon väki!
TE olette aina tienneet, että teixön asenteenne on Eskoon palveluja käyttävien ja heidän läheistensä elämä.Ja te olette sen elämän puolesta työtä tehneet ja joskus jopa taistelleet.
Asenne tosiaan ratkaisee. Se ei ainoastaan luo elämää vaan se luo myös koko organisaation hengen. Ja asenne näkyy päivittäisessä toiminnassanne ja Eskoon palveluissa, Paula Risikko totesi.

Paula Risikko totesi vierailleensa Eskoossa usein. Peruspalveluministerinä hän valmisteli vammaispoliittista ohjelmaa ja osallistui myös Eskoon 45-vuotisjuhlaan vuonna 2009. Hän muisteli lämmöllä Eskoon 20. Pääsiäispolkua vuonna 2015, joka oli ollut hänelle sekä varmasti myös noin 70 kehitysvammaiselle ja 20 henkilökunnan edustajalle valtaisa elämys.

“Tiedän, ettei Eskoon taipaleella ole ollut pelkkää juhlaa, vaan kovaa tötä. Mutkia on ollut matkassa ihan roppakaupalla, niin yksilön kuin organisaationkin tasolla, mutta te olette aina toimeen tarttuneet. Kunnioitan myös sitä, miten olette toimeen tarttuneet, omaa pesää ei ole liattu. Nöyrästi, mutta napakasti on “lunta luotu”.

“Vietämme tänään Eskoon kuntayhtymän päättäjäisjuhlaa. Eskoon toiminta ja henkilökunta siirtyvät Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan hyvinvointialueille. Jatkossakin tuotatte palveluja myös muille hyvivointialueille. Haasteita toki riittää; talous ja henkilöstön riittävyys.”

“Samanaikaisesti myös valtakunnan tasolla valmistellaan muutoksia. Uusi vammaispalvelulaki on eduskunnan käsittelyssä. Sen tavoitteena ovat itsemääräämisoikeus, itsenäinen elämä, yhdenvertaisuus, osallisuus ja osallistuminen.”

“Eskoo ja sen upea henkilöstö siirtyy toiseen hallintoon. Suuri kiitos teistä jokaisesta. Hallinnon muutos ei saa vaikuttaa Eskoon henkeen ja yksilöllisiin toimintatapoihin. Toivoin sydämestäni, että teidän asiantuntijuuttanne arvostetaan, ja että siitä jopa ammennetaan muihin yksiköihin tulevalla hyvinvointialueilla. Vain te tiedätte, mitä on kehitysvammaisen yksilöllinen ja kunnioittava hoito ja palvelu. Kiitän myös aikaisempia ja nykyisiä luottamushenkilöitä kuntayhtymän johtamisesta, Teilläkin on töitä ja vastuuta riittänyt.”

“Nyt tulee teille – niin henkilöstölle kuin luottamushenkilöstöllekin varmasti HAIKU. Ajatellaan kuitenkin, että vaikka on haiku, on myös HINKU. Hinku näyttää, miten upean toiminnan olette te kaikki yhdessä Palvelujen käyttäjien kanssa aikaansaaneet. “Meillä Eskoossa”.”

Lopuksi Paula Risikko osoitti sanansa Eskoon asiakkaille ja asukkaille, joista monia oli myös paikalla juhlassa:

“Arvoisat Eskoon asukkaat ja palvelujen käyttäjät, “vain sydämellään näkee hyvin”, on Pikku Prinssin kuuluisa lause. Te näette sydämellänne. Ja valaisette maailmaa meille muille. Sitä taitoa ei opita kirjoista. Teitä on siunattu lahjalla, jonka meistä kaikki haluaisivat omistaa. Kiitos teistä ihan jokaisesta.”