Teksti IINA ÅMAN   Kuvat TIMO AALTO

Tervajoella Toukorannan asumispalveluyksikössä asuu 15 ympärivuorokautista ohjausta, apua ja tukea tarvitsevaa kehitysvammaista aikuista. Suurin osa asukkaista käy arkipäivisin työssä ja opiskelemassa Koivusillan työ- ja päivätoimintakeskuksessa.

Tiina Välimaa ja Sami Sandhu
Tiina Välimaa ja Sami Sandhu kokoavat nuppipalapeliä. Sami on musiikkimiehiä, ja hän soittaa kitaraa.

Koivusillassa on kaikkiaan 39 asiakasta Tervajoen lisäksi Vaasasta, Mustasaaresta, Laihialta ja Isostakyröstä. Osa heistä asuu vanhempien luona, osa itsenäisesti.

MINNA MANSIKKA-AHO
Minna Mansikka-aho pitää tärkeänä, että kurssitarjottimella on jokaiselle mieluisia aiheita.

– Asiakkaat ovat toistensa työkavereita. He huolehtivat siitä, että palavereita pidetään joka toinen viikko ja että talossa noudatetaan yhdessä laadittuja työelämän pelisääntöjä. Vetovastuuta vaihdetaan puolivuosittain, palveluyksikön esimies Minna Mansikka-aho kertoo.

Eija Kangassalmi
Eija Kangassalmi pitää huolen ruokasalin siisteydestä.

– Asiakkaillemme merkitsee todella paljon, että he saavat lähteä töihin, tavata kavereita, osallistua ja vaikuttaa. He toivovat että saavat käydä oikeissa töissä, avotyössä tai työharjoittelussa. Erittäin mielekäs tiimityömalli meillä syntyi Suojakäsine Oy:n tilaamasta hinta- ja kokolappujen kiinnittämisestä, Minna Mansikka-aho kiittelee.

Sanna Välkkilä taidekurssilla
Sanna Välkkilän paperilla räiskyvät syksyn värit. Taustalla taidekurssin ohjaaja Johanna Rantanen ja hänen takanaan taidekurssille osallistuva Seija Pikkarainen.

Yhteisö laatii syksyisin yhteistuumin tavoitteet ja kurssitarjottimen seuraavaa vuotta varten. Tämän syksyn tarjottimella on Egypti-kurssi, autot, kahvi- ja teekurssi, taidekurssi, englannin kieli ja lastenhoito. Vuoden iso teema on ollut Suomi 100 vuotta. Sen myötä on käyty läpi erilaisia ammatteja, perinneruokia ja kirjallisuutta.

Kynttilä tuo tunnelmaa.
Värikkään syksyn lehdet ja kynttilänvalo tuovat tunnelmaa taidekurssin luoviin hetkiin.