Eskoon Kaarisillan valokuvausryhmien näyttely Olemisen näkymiä on esillä Seinäjoen Apila-kirjastossa 3.6 – 28.6.2019.

Valloittava näyttely siirtyy Apilaan Peräseinäjoen kirjastosta, jossa se oli esillä koko laajuudessaan toukokuun ajan. Vieraskirjaan kertyi monia ihastuneita palautteitta. Niitä on varmasti luvassa pääkirjastossakin, vaikka tilanpuutteen vuoksi näyttelyä joudutaankin supistamaan. Näyttely on esillä kirjaston tuloaulassa.

Monennäköinen näyttely

Valokuviin on ikuistettu ryhmäläisten haaveita ja toiveita, mielenkiinnon kohteita ja ympäröivän luonnon ihmeitä.

Valokuvanäyttelyn tuottamiseen on osallistunut kaiken kaikkiaan on 27 tekijää.

– Näyttelyn tekemisessä on ollut mukana viisi eri ryhmää: kolme päivätoiminnan ja kaksi erityiskoulutuksen puolelta, Eskoon Kaarisillan sosiaaliohjaaja Kristiina Jokimaasto kertoo. Ryhmissä näyttelyn kuvia on työstetty syksystä asti. Jokaisen ryhmän lähestymistapa kuvaamiseen on ollut hieman erilainen. Asiakkaiden kädenjälki näkyy kuvissa aina suunnittelusta esillepanoon saakka.

– Näyttelyn nimi kuvastaa kuvien ja tekijöiden monipuolisuutta. Koska ihmiset ovat erilaisia, on syntynyt myös erilaisia ajatuksia kuvaamisesta ja kuvattavista aiheista. Olemisen näkymät ovat niin monenlaisia, Kristiina Jokimaasto sanoo.

Elämänmakuisia esikuvia

Kaarisillassa työskentelevät Heidi Paavola ja Heli Syväoja kertovat, että näyttelyn tekijät ovat toteuttaneet itseään kukin omalla luovalla tavallaan.

– Tekijät saivat valita, mihin hahmoihin he haluavat samastua. Niinpä valokuvapareissa on ihailun kohde tai toiveammatin edustaja ja tämän vieressä kuva tekijästä itsestään.

Kuvaparit ovat niin riemastuttavia, että Peräseinäjoen kirjaston näyttelyssäkin kuului ilahtunutta naurua, kun yleisö tutustui teoksiin.

Kuvissa esimerkiksi Andre esittää harmonikkataiteilijaa ja Maria Justiinaa, Olli muistuttaa Marlon Brandoa Kummisetä-elokuvassa ja Sari ihailemaansa Paula Koivuniemeä.

Elvis

Teksti ja kuvat: Iina Åman

Näyttelyn tunnuskuva sydämestä kämmenellä työryhmän omaa kuvitusta