Teksti ANNIKA POLLARI   Kuvat IINA ÅMAN

Vaasalainen kahden lapsen äiti Sanna Ojala on saanut hengähtää ainakin kerran kuussa jo muutaman vuoden ajan, kun hänen 14-vuotias poikansa viettää viikon Eskoon Kotopihlajassa Seinäjoella.

– Kotopihlaja on meille taivaan lahja. Eetu on hyvässä hoidossa ja viihtyy siellä, ja minä saan ladata akkuja kerran kuussa, Ojala toteaa.

Asiat eivät ole aina olleet näin hyvin. Eetu oli aluksi tilapäishoidossa Vaasassa, mutta hoitopaikassa ei tunnistettu autistisen ja kehitysvammaisen ADHD-pojan tarpeita, jolloin rauhaton poika pääsi vahingoittamaan itseään. Perhe päätti etsiä Eetulle uuden tilapäishoitopaikan. Aluksi matka Seinäjoelle saakka arvelutti perhettä, mutta nyt se tuntuu pieneltä asialta. Pääasia on, että Eetulla on hyvä hoitopaikka.

– Kotopihlajassa on erilainen, kotoisa tunnelma heti kun ovesta astuu sisään. Henkilöstöllä on aito halu auttaa juuri meidän perhettä. Kokeneet ammattilaiset tietävät ja tuntevat Eetun tarpeet. He oikeasti välittävät, Ojala kiittelee.

Hän kehottaa vanhempia ottamaan rohkeasti yhteyttä kotikuntansa sosiaalitoimeen ja Eskooseen, jos omat voimat eivät enää riitä.

– Olen ajatellut niin, että en ole huonompi äiti, vaikka pyydänkin apua. Sekä minun että poikani jaksaminen on koko perheen etu.

Yksilöllistä hoitoa

Kodinomaisuus ja mahdollisimman normaalin arjen viettäminen tuovat lapsille turvaa ja viihtyisyyttä.

– Ihan normaalia arkea me täällä elämme puuhinemme ja askareinemme. Säännölliset ruoka- ja nukkumisajat rytmittävät päivää, johon kuuluu sopivasti myös erilaisia aktiviteetteja lasten kykyjen ja toiveiden mukaisesti, kertoo Kotopihlajan sairaanhoitaja ja varaesimies Eveliina Pihlajamäki.

Kotopihlajan lapsia ja nuoria leikeissään.
Leikin tuoksinassa hoitaja Sari Perkiö sylissään Linda Palmu, takana Juha-poika, Sarin vieressä Elias Alanen, junaa ajaa Olavi Rentola. Etualallaoikealla Julia Palomäki ja hänen takanaan sairaanhoitaja Eveliina Pihlajamäki.

Kotopihlajassa olevilla lapsilla ja nuorilla on erilaisia diagnooseja. Kotopihlajan esimiehen Tiina Kuivamäen mukaan tärkeintä on tunnistaa kunkin lapsen omat tarpeet ja tarjota hänelle yksilöllistä apua ja hoitoa. Myös koko perheen huomioiminen ja heidän tarpeidensa tunnistaminen on tärkeää.

– Avainasemassa on meidän osaava ja ammattitaitoinen henkilökunta niin Kotopihlajassa kuin Pikkupihlajassa sekä koko Eskoon asiantuntijatiimi. En voi kuin kiittää heitä heidän paneutumisestaan ja välittämisestään, Kuivamäki sanoo.

Tiivis yhteistyö kuntien sosiaalityöntekijöiden sekä Eskoon omien sosiaalityöntekijöiden kanssa takaa lapsille parhaan mahdollisen hoidon. Pitkään jatkunut yhteistyö maakunnan koulujen ja opettajien kanssa tarjoaa lapsille ja nuorille mahdollisuuden koulutehtävien suorittamiseen myös pidemmillä hoitojaksoilla.

Kotopihlajan lapsia ja nuoria
Ella Riskumäki nauttii syyslomaviikollaan lekotteluhetkestä hoitaja Natasha Lahti-Viidan hoivissa.