Kevätpäivän tapaus!

0
548

TEKSTI Iina Åman  KUVAT Eskoon henkilökunnan kuva-arkisto

Eskoon leirikeskus Pekonrannassa vietettiin 13. ja 20.3. Kevätpäivän tapausta. Eskoo kutsui kevätpäivän viettoon erityistä tukea tarvitsevia, heille läheisiä ja heidän kanssaan työskenteleviä. Vieraaksi ilmoittautui kehitysvammaisia, näkövammaisia läheisineen sekä näiden alojen ja myös muistisairautta ehkäisevän työn tekijöitä. Kahden päivän aikana vieraita kävi yhteensä lähes sata.

Idea syntyi henkilökunnan kesken, ja innokkaimmat heistä pääsivät järjestämään vieraille moottorikelkkailua ja pilkkimistä, pulkkamäen, vipukelkkailua, lumikenkäilyä ja kaverikoiria. Välillä paistettiin makkaraa ja nautittiin kahvia ja kropsua.

Oma väki odotti päivää vähintään yhtä innokkaasti kuin kutsua noudattaneet vieraatkin. Kun 20 lasta ohjaajineen saapui linja-autolla pihaan, osa henkilökunnasta oli vielä syömässä lounasta.

– Lautaset jäivät niille sijoilleen ja joku huikkasi: ”Nyt pitää mennä ulos, lapset tuli”, ohjaaja Elisa Ylikojola kertoo.

Lapset jaettiin neljään ryhmään. Jokainen ryhmä sai oman vetäjän. Ryhmät kiersivät pisteet, joissa oli kilpailuja ja tehtäviä.

– Myöhemmin henkilökunta totesi, että hyvin meni, ei tullut pitkiä odotuksia kenellekään. Seppo Hauta ja Minna Tiikkainen ajeluttivat ryhmiä moottorikelkalla järven jäällä. Monien mielestä se oli parasta koko päivässä.

Sari Erkinheimo ohjasi vierailijoita lumikenkien kokeilussa ja käytössä. Johanna Ala-Renko ja Anna-Kaisa Uusi-Illikainen ohjasivat kahden opiskelijan kanssa toimintapisteitä ulkona.

Anu Sorvisto huolehti Nici-koiransa kanssa infopisteestä. Infopisteellä oli tarjolla erilaisia esitteitä Eskoon toiminnasta sekä Eskoossa-lehtiä. Anu ja Nici viihdyttivät vieraita sekä ulkona että sisällä. Nici-koira oli myös erikoistumisjaksolla, ja hän kunnostautui keittiökaverikoirana. Tuore kurkku, gluteeniton lätty ja kermavaahtokulhon puhdistaminen olivat hänen erikoisalaansa.

Varsinkin lapsia kiehtoi Johanna Ala-Rengon etana, akaattikotilo Lempi-Tyyne-Rauha.

Tällaista päivää ei voi viettää tyhjällä vatsalla. Soile Hahto-Raunio hoiteli nuotiolla makkaranpaistoa. Makkara ja mehu ovat tällaisissa tapahtumissa kestosuosikki. Ritva Lipasti paistoi kokopäivätoimisesti kropsua keittiössä. Kropsu, hillo ja kermavaahto tekivät kauppansa.

Elisa Ylikojola hääri Ritvan apuna keittiössä ja esitteli välillä vieraille Pekonrannan sisätiloja.

– Kaikki ihastelivat Pekonrannan toimivia tiloja ja esteetöntä ulkoaluetta. Moni jäi miettimään oman ryhmänsä mahdollista tulevaa leiriä, Elisa Ylikojola iloitsee.

– Päivän päättyessä henkilökuntamme oli ihan liekeissä. Päätimme, että järjestämme ensi vuonnakin Kevätpäivän tasauksen.