TEKSTI Annika Pollari KUVAT JA VIDEO Annika Pollari

Rytmikorjaamolla Seinäjoella ensimmäistä kertaa järjestetty Henkilökohtaisen avun päivä tavoitti yli kaksin verroin suuremman kuulijakunnan kuin mitä järjestäjät osasivat odottaa. Tapahtuma keräsi yhteen niin henkilökohtaisia avustajia, heidän työnantajiaan sekä alan muita toimijoita ja palveluntarjoajia. Tuki- ja osaamiskeskus Eskoon projektipäällikkö Maarit Vinni oli erittäin tyytyväinen päivän antiin.

– Osallistujia kävi päivän mittaan melkein 300, mikä ylitti reippaasti odotuksemme. Saamamme palaute oli erittäin hyvää, ja kävijöistä huokui tyytyväisyys ja iloinen mieli. Sitä arvostettiin suuresti, että henkilökohtainen apu on saanut arvoisensa tapahtuman maakuntaamme, Vinni toteaa.

Tapahtuman avasi eduskunnan puhemies Paula Risikko, jolla on vahva tausta ja osaamisen sosiaalipuolen asioista. Risikko muistutti, ettei vammaispalvelulakia ole vielä vahvistettu, joten hän toivoi, tai oikeastaan kehotti keräämään ajatuksia ja parannusehdotuksia uudistuvaan lakiin liittyen.

Arvostusta avustajille ja heidän työnantajilleen

Henkilökohtaisen avun päivän tärkeimpänä tavoitteena oli henkilökohtaisen avun profiilin nostaminen sekä avustajien ja heidän työnantajiensa arvostuksen kasvattaminen. Asia koettiin keskeiseksi edunvalvonnalliseksi tavoitteeksi myös paneelikeskustelussa, jossa olivat mukana työnantajat Marjo Luomanen ja Mervi Räsänen, henkilökohtaiset avustajat Milla Kontula ja Tuire Koski sekä palvelutarjoajan edustaja Tapani Ikola Posti Kotipalvelut Oy:stä.

– Meitä työnantajia on alettava kohdella kuin ketä tahansa työnantajaa, ja henkilökohtaisten avustajien tekemä arvokas työ, joka tekee meidän elämästämme mielekästä, on nostettava sille kuuluvaan asemaan, sanoivat Luomanen ja Räsänen.

Henkilökohtaiset avustajat Kontula ja Koski huomauttivat lisäksi, että osa syy alan huonoon arvostukseen ovat väärinkäsitykset ja ennakkoluulot työn sisällöstä.

– Meidän avustajien palkkaus olisi myös syytä nostaa samalle tasolle muiden sosiaalialan työntekijöiden kanssa, Kontula lisäsi.

Paneelikeskustelussa työnantajat (vasemmalta) Marjo Luomanen ja Mervi Räsänen, henkilökohtaiset avustajat Milla Kontula ja Tuire Koski sekä palvelutarjoajan edustaja Tapani Ikola Posti Kotipalvelut Oy:stä pohtivat henkilökohtaisen avun hyviä käytäntöjä.

Eskoon kinestetiikkaosaaminen näyttävästä esillä

Eskoossa on kehitetty jo useamman vuoden ajan oman henkilöstön kinestetiikkaosaamista, ja nyt osaamista on alettu välittää myös talon ulkopuolelle. Eskoolaiset Merja Kulmala ja Johanna Yli-Renko opastivat ja antoivat tapahtumassa neuvoja kinestetiikan hyödyntämiseen niin asiakkaille kuin alan ammattilaisillekin.

– Kinestetiikassa käytettäviä erilaisia hoitomuotoja ja apuvälineitä voi hyödyntää muun muassa asentohoidoissa ja antamaan keholle sekä tukea että liikuntaa. Sen avulla voi kehittää myös kehonhallintaa ja siirtää itseään, Kulmala kertoi.

Merja Kulmala näyttää asiakkaalle kollegansa Johanna Ala-Renkon avustuksella, kuinka pähkinäpalloa voi käyttää asennon tukemiseen ja kropan rentouttamiseen sekä aktivoimiseen.

Hyysalon selviytymistarina kosketti

Tapahtuman loppuhuipentumana oli Pekka Hyysalon omin sanoin kertoma selviytymistarinansa, joka ei jättänyt ketään kylmäksi. Vuonna 2010 hiihtokuvauksissa tapahtunut traaginen onnettomuus vei häneltä toimintakyvyn, kävelykyvyn ja puhekyvyn.

– Vakavan onnettomuuteni jälkeen olin vaikean valinnan edessä – joko luovutan, tai taistelen takaisin. Halusin taistella, Hyysalo totesi.

Kuntoutumisen lähdettyä kunnolla käyntiin, Hyysalo perusti vuonna 2013 FightBack-brändin auttamaan myös muita päävamman saaneita sekä välittämään toivoa, positiivista ajattelua, tahdonvoimaa ja periksiantamattomuutta kaikenlaisissa elämän tilanteissa.

Esiintymisensä jälkeen Pekka Hyysalo sai poseerata aika monessa kaverikuvassa.

Tapahtuman järjestäjät Tuki-ja osaamiskeskus Eskoo, Seinäjoen kaupunki ja Seurakuntaopiston Lapuan kampus kiittävät kaikkia tapahtumaan osallistuneita sekä puhujia ja näytteilleasettajia onnistuneesta tapahtumasta! Ensi vuonna on kuulemma luvassa lisää.

Tapahtuman järjestäjät (vasemmalta) Kristiina Keppo, Sini Kahra, Maarit Vinni, Taija Kangas, Katja Jaskari ja Janna Savolainen lupaavat, että Henkilökohtaisen avun päivä järjestetään myös ensi vuonna.

Katso videolta lupaavan nuoren seinäjokelaisräppärin Joacimin mukaansatempaava esitys, joka kruunasi Henkilökohtaisen avun päivän tapahtuman.

Henkilökohtaisen avun päivän esityksiä löytyy Eskoon-verkkosivustolta »