Teksti ja kuvat IINA ÅMAN

Asukkaat kotiutuivat Risuviitaan

Marita Harju toimii Eskoon Risuviidan asumisyksikössä ohjaajana. Hän työskenteli aiemmin kehitysvammaisten hoitajana Eskoon Kuntokaaressa ja Neliapilassa. Harjun mukaan autismikirjon asukkaat ovat kotiutunet Risuviitaan hämmästyttävän nopeasti.

Ohjaaja Marita Harju työskentelee Eskoon Risuviidan asumisyksikössä. Kaikki yksikön tilat on suunniteltu autismikirjon henkilöiden elämänlaatua ajatellen. Suojaisalla sisäpihalla on erillistalo, jossa on kaksi tuetun asumisen asiakkaille tarkoitettua huoneistoa. Seitsemän asukasta asuu vastavalmistuneen, tavallisen kerrostalon ensimmäisessä kerroksessa, kukin omassa huoneistossaan. Yksikössä on lisäksi yhteisiä oleskelutiloja, sauna sekä henkilökunnan työtilaa.

Marita Harjua innostaa Risuviidan kokeileva työkulttuuri.

Asukkaat muuttivat koteihinsa syyskuussa. Muutoksessa oli apua siitä, että asukkaille entuudestaan tutut ohjaajat tuntevat heidän historiaansa ja mieltymyksiään. Lisätietoa on saatu omaisilta ja entisiltä ohjaajilta. Sopeutumista on edesauttanut hyvä yhteistyö muuttovalmentaja Jaana Uusihaudan kanssa.

– Kävimme täällä jo muutamia kertoja etukäteen tutustumassa ympäristöön, Marita Harju kertoo.

Arjen kysymyksiä ratkoo yksikön asukkaiden ja henkilökunnan kanssa Eskoon moniammatillinen tukitiimi. Tiimissä toimivat autismikuntoutusohjaaja, psykologi, puheterapeutti ja muuttovalmentaja.

– Opus Eskoon kommunikaatio- ja tulkkipalveluista saamme apua ja välineitä vuorovaikutukseen. Pidän kommunikaatiota yhtä tärkeänä kuin ruokaa ja lääkkeitäkin. Näin saamme asukkaan oman äänen selville.

Uusi arki rauhoittaa

Asukkaiden yksilöllisyys huomioidaan syvemmin kuin koskaan aikaisemmin. Yksilöllisen elämän madollistavat onnistuneet tilat, viihtyisä ympäristö ja ennen kaikkea oman kodin yksityisyys. Jokainen on kalustanut kotinsa makunsa mukaan.

Yksikön materiaalit ovat puuta ja rauhallisia sävyjä. Himmentimillä säädetään valon määrää sopivaksi. Ulkoa tuleva liika auringonvalo tai lumen kirkkaus torjutaan kaihtimien avulla. Akustiikka vaimentaa äänet ja poistaa kaiun.

Marita Harju kertoo, että asukkaiden kanssa lähdetään joka päivä käymään talon ulkopuolella.

– Tämä paikka puiston laidalla on aivan upea. Lenkkeilemme puistossa ja pihapiirissä, Halliskan metsäreiteillä tai liikennevaloja bongaten. Lauantaisin siivoamme kotia ja pidämme pyykkipäivää. Asukkaiden kanssa vietetään myös rauhallista kahdenkeskistä ohjausaikaa.

– Rakennamme parhaillaan asukkaille omaehtoista yksilöllistä ohjelmaa. Joku tykkää käydä keilahallissa, toinen kaupungilla. Tuemme asukkaita myös sosiaalisten suhteiden ylläpitämisessä ja asioiden hoitamisessa.

Tuetun asumisen puolella asukas elää hyvinkin itsenäisesti omaa elämäänsä. Hän hyödyntää henkilökuntaa niissä asioissa, joissa tarvitsee apua ja tukea.

– Teemme esimerkiksi asukkaan kanssa yhdessä kauppalistaa, ja hän käy yksin kaupassa. Sitten taas autamme häntä ruoanlaitossa, Marita Harju kuvaa.

Kaikki tämä on tuonut asukkaille iloa, omatoimisuutta ja turvallisuuden tuntua. Marita Harjun mukaan haastavat tilanteet ovat jääneet olemattomiksi.

Uusia oivalluksia työhön

 Risuviidan yksikössä työskentelee 13 ohjaajaa, kaksi sosiaaliohjaajaa, sairaanhoitaja, kotiavustaja ja esimies Tiina Heikkilä. Työn sisältö ei ole suuremmin muuttunut, mutta vanhoissa tavoissa on ollut poisoppimista. Harju on ollut Eskoossa töissä 25 vuotta.

– Kyllä sitä vanhakin työntekijä oppii. Nyt olen opetellut jarruttelemaan, kun oikeasti ei ole kiire minnekään. Asukkaat voivat esimerkiksi heräillä ja nauttia aamiaisensa omaan tahtiinsa. Toki huolehdimme kaikkien lääkityksen oikeaan aikaan.

– Tätä on odotettu. Me saamme luoda tänne Risuviitaan alusta alkaen täällä asuvien asukkaiden omaa toimintakulttuuria. Hyviä käytäntöjä ei tarvitse heittää roskiin, mutta täällä voi kokeilla uutta, Harju iloitsee.

– Olen saanut uusia työkavereita ja kivoja uusia näkökulmia asioihin. Tämä porukka on vähän rempseämpää sakkia, pelottomia heittäytyjiä. Ei ole vielä tullut kysymystä siitä että kuinka minä jaksan, vaan että mitähän nyt voisi, voisikohan tänään.